sâmbătă, 28 februarie 2009

Foto-poveste moscovită - partea a IX-a

Joi, 1 ianuarie 2009ora 17.53 (ora Ucrainei) - Prima zi a Anului Nou, a doua zi în tren

Ieri seară am plecat din Moscova la 21.40. Nu prea am dormit până la vama cu Ucraina, de fapt nu am dormit deloc. Am mancat câte ceva, am băut câte o bere, după care tata s-a culcat iar eu am citit junk-lit-ul meu. Anul Nou m-am prins fumând o ţigară pe coridor şi simţind cum bate vântul prin uşile care se închid relativ la capăt de vagon.

Am reuşit să dorm de la 7.30 dimineaţa până pe la 9.00.

La ora 10.00 am fost în Kiev, unde am petrecut vreo 6 ore. Am mers din nou cu metroul până în centru, după care ne-am plimbat vreo două ore pe Bulevardul Kreskiatik, până la Piaţa Centrală (Centralnî Rînok) şi apoi pe Bulevarul Tarasevşcenko până la Piaţa Victoriei (Ploşciad Pobed), unde s-a desfăşurat Revoluţia Portocalie. Pe drum ne-am oprit la Catedrala cu hramul Sf. Vladimir. A fost soare azi şi un pic de ger. Multă zăpadă, totuşi, în Kiev, o zi superbă. Am făcut ceva poze care au ieşit absolut întcântătoare mare parte din ele.


Statuia lui Lenin







Catedrala cu hramul Sf. Vladimir




Piaţa Victoriei


Coloana cu steaua în cinci colţuri din Piaţa Victoriei



Circul din Kiev


Ne-am întors la gară, după ce am trecut vreo 20 de minute printr-un supermarket de unde am mai făcut câteva cumpărături. O mică pauză la McDonald’s pentru un hamburger şi o cola, cartofi prajiţi şi cafea.






Gara din Kiev



În aşteptarea trenului



Gara din Kiev - interior


După, din nou în tren de pe la ora 16.00. Am mai mâncat câte ceva, am mai stat la taclale cu tata, am descărcat şi ne-am uitat la pozele din Kiev.





Din goana trenului


Şi astea au fost ultimele imagini surprinse pe teritoriu ucrainean. Fără să am pretenţia că sunt nişte capodopere, fotografiile din Ucraina au fost poate cele mai reuşite dintre toate, iar cele din tren sunt printre cele mai dragi mie, deşi nu au nicio noimă. Dar au cumva darul de am mă calma şi de a îmi aminte de senzaţia de linişte pe care o dă privitul pe geam din goana trenului.

P.S. - Trecusem deja în noul an şi cum de atunci nu am mai scris mare lucru deşi îmi promosesem să scriu mai des aici, acum că am terminat serialul rus, promit să postez mai des poveşti şi poze şi să revin pentru o vreme la fotografiile cu margelele mele.

duminică, 22 februarie 2009

Foto-poveste moscovită - partea a VIII-a


Miercuri, 31 decembrie 2008
ora 13.38 - Ultima zi a anului şi ultima zi în Moscova

Nu am mai scris ieri pentru că am fost foarte obosită şi de ieri seară m-a luat şi o răceală chinuitoare cu dureri groaznice de sinusuri. Să mai alerg altă dată cu capul gol prin ninsoare! Ieri am fost în cele din urmă la Park Pobeda (Parcul Victoriei) şi ne-am plimbat vreo două ore şi am făcut poze.

Staţia Kievskaya Kalţavaya

Up & down la metrou

Parc Pobeda

Biserica Hristos a Înviat din Parc Pobeda


Arcul de Triumf

După masă am mai dat o tură de una singură până „în deal”.

Azi am dormit până târziu, adică până pe la 10.30 şi am făcut bagaje şi nişte snitzele pentru noaptea de Revelion. Din cauza răcelii nu am avut chef să ies din casă. Prin urmare rămâne să vizitez Novo Divici şi să mă plimb pe Podul de Sticlă cu altă ocazie.

La 21.40 pleacă trenul de la Kievskaya şi până atunci nu mai am altceva de făcut decât o baie să ma îmbrac. Dacă mai am timp poate o să şi citesc un pic deşi îmi drămuiesc paginile pentru că nu mai am multe cărţi la mine.

Deci până la urmă ne întoarcem, nu îmi pare nici bine şi nici rău. E o senzaţie a unui vid ce trebuie umplut şi poate că mi-e mai bine acasă. Nu mă întorc decât pentru Rudotel şi pentru casa mea, în rest nu mai am pentru cine sau pentru ce să revin în Bucureşti.

marți, 17 februarie 2009

Foto-poveste moscovită - partea a VII-a

Luni, 29 decembrie 2008 - ora 21.16 (în aşteptarea a nimic sau a întoarcerii acasă)

Azi ne-am trezit devreme. La ora 8 la cât trăgea tata de mine să mă dau jos din pat nici măcar nu era pic de lumină pe cer. Am plecat la ora 9.00 de la amabasadă pe traseul obişnuit: troileibuz până la Kievskaya, metroul până la Alexandovski Sad. La tata la birou.

Avântul meu de fotograf a fost ceva mai potolit azi aşa că m-am limitat la câteva cadre prin metrou.

Staţia Kievskaya Arbaţkaya

Staţia Prospect Myra


După am reuşit să îmi iau zborul pentru o oră pe Noul Arbat. Şi bineînţeles că am încurcat drumurile la primul prehod (pasaj). Am mers mai mult de 15 minute prin frig şi când mi-am dat seama că am greşit drumul deja durerea de sinusuri era în floare. Pus glugă, întors la perehod. M-am lămurit în cele din urmă care e direcţia.

Am ajuns în cele din urmă la Dom Knighi – un tur rapid pe la cărţile în engleză. Junk-lit e foarte scumpă, dar poate că îmi iau mâine „Război şi Pace” în engleză care pare ieftin –mai puţin de 300 de ruble. Nu spuneţi la nimeni dar am mai cumpărat o carte de "mărgelit"...

Am alergat prin ninsoare să ajung la timp la tata la office. Senzaţia de libertare nu îmi dădea pace. Am uita de tot ce înseamnă chinurile din Bucureşti şi am fugit prin zăpada albă a iernii moscovite. Pentru câteva minute m-am simţit a o pasăre scăpată din colivie.

Apoi am fost la Novy Alexeevskaya, la magazinul de mărgele, cel mai mare magazin de mărgele din Moscova, care se află într-o scară de bloc dar sincer are cele mai minunate mărgele de toate tipurile şi toate neamurile. Să spun câte ruble a mai dat tata pe fundul meu si pe mărgelele mele ar suna a laudă............

Ne-am întrors cu metroul la Kievskaya şi am ai făcut câteva cumpărături în Mall Evropa. În seara asta, meniul a fost compus din supă de ciuperci şi kotlet a la Kiev cu legume şi cartfi prajiţi. După masă am fost „în deal” şi am luat câteva cadouri pentru copii. Mă duc la somn, nb!!!

În deal
Restaurantul uzbek din deal

Un mic bonus pentru azi, de fapt mai degrabă o obsesie a mea: când m-am întors din deal zăpada era aşa de frumoasă în poieniţa din ambasadă şi turnurile psihedelice atât de luminoase încât nu m-am putut abţine să nu mai fac vreo două, trei poze: